Termo ponožky do každého počasí aneb jak se vyznat v široké škále materiálů?

Ponožky bereme v dnešní době jako samozřejmou součást našeho oblečení. Podle účelu použití můžeme ponožky rozdělit na sportovní, funkční, společenské nebo termo ponožky. Termo ponožky jsou ponožky určeně především do chladnějšího období roku a to na chladný podzim a zimu, nebo pro nejrůznější sportovní aktivity, které probíhají především v chladnějším prostředí. Ponožky termo jsou vhodné všude tam, kde potřebujeme udržet nohy v teple a v suchu.  Výběr termo ponožek není žádná věda. Hned v úvodu článku vás seznámíme jak vybrat správný typ podle použitého materiálu a funkčních vlastností jednotlivých druhů materiálů.

termo ponožky
Ponožky vhodné i do chladného počasí.

Termo ponožky vybírejte podle materiálu

Když si jdete vybírat termo ponožky, měli byste vědět, o jaký typ máte zájem a materiál. Důležitou vlastností, která ovlivňuje výběr termo ponožek, je použitý materiál a funkční vlastnosti tohoto materiálu. Vybírat můžete hned z několika druhů a kombinací materiálů. Mezi nejčastěji používaný materiál patří bavlna. Bavlna je příjemná na omak, je pohodlná a eliminuje zápach a je vhodná zejména pro lidi s citlivou pokožkou a pro alergiky. Pro vylepšení funkčních vlastností se do bavlny přidávají nejrůznější syntetická i přírodní vlákna jako je elastan, merino vlna, vlna, bambus, viskóza nebo materiály se stříbrnými vlákny. Stříbrné vlákna se přidávají do materiálu, aby vylepšily odvod potu od těla a aby eliminovaly nepříjemný zápach při nošení termo ponožek.

ponožky
Termo vlněné ponožky jsou oblíbené.

Hitem letošní zimy jsou termo vlněné ponožky

Nejlepší vlastností vlny je pochopitelně teplo a hřejivost. Tyto vlastnosti Vám zaručí, že vaše pokožka na nohou bude v teple a navíc ji dokonale izolují od vnějšího chladu. Proto jsou vlněné ponožky vhodné zejména do chladnějšího až mrazivého počasí. Malou nevýhodou vlny je s jakou rychlostí absorbuje vlhkost, odvádějí ji pomaleji. V tomto případě stačí do materiálu přidat směs ze syntetických vláken, která vlnu vylepší o funkční vlastnosti. A právě díky těmto vlastnostem můžeme vlněné ponožky zařadit mezi funkční ponožky. Mezi nejoblíbenější vlněné ponožky patří ponožky z merino vlny nebo vlněné ponožky s angorou, která má ještě větší hřejivost.

Potřebujete správný puškohled na vzduchovku?

Jste majitelem vzduchové pušky, máte rádi sportovní střelbu na cíl na delší vzdálenosti a nejste spokojeni s přesností vaší střelby? Zkuste umístit vhodný puškohled na vzduchovku. Náš trh má široký výběr puškohledů v různých cenových hladinách, což nedělá náš výběr o moc snadnější. Za prvé, musíte si odpovědět na otázku, na co vzduchovku použijete, resp. na jakou vzdálenost budete střílet. U vzdáleností do 15 metrů není použití puškohledů nutné. Na tuto vzdálenost bez námahy zaměříte pomocí mechanických měřidel. Nicméně, pokud plánujete střílet na delší vzdálenosti, pak vám bude třeba kvalitní puškohled.

Puškohled na vzduchovku

Puškohledy mají své označení.

Které parametry charakterizují puškohled?

Existuje několik základních parametrů, které jsou důležité při výběru puškohledu na vzduchovku. Pokud jste ještě nestříleli, pravděpodobně ani nevíte, co který parametr puškohledu znamená. Puškohledy mají své vlastní označení. Puškohled Norconia má například označení 3-9×32. První číslo „3“ udává minimálně třikrát větší zvětšení ve srovnání s realitou a druhé číslo „9“ nám dává maximální možné přiblížení, v tomto případě devětkrát. Poslední, třetí číslo v označení udává průměr objektivu a určuje zorné pole střelce nebo úhel, ve kterém je schopný vidět.

Puškohled na vzduchovku

Kvalitní puškohled na delší vzdálenosti.

Puškohled na vzduchovku a jeho další optické vlastnosti

Dalším parametrem, který může být v názvu puškohledu na vzduchovku, je průměr tubusů, zda má paralaxní regulaci nebo zda je podsvícený. Paralaxa je stav, kdy obraz cíle není zarovnán se zaměřovací rovinou a projevuje se jako posun mezi křížem puškohledu a cílem, když střelec po zamíření pohne hlavou. Pri puškohledech s korekcí paralaxy se tento jev nevyskytuje. Navíc se u puškoledů na vzduchovku udávají i další údaje jako například jas, oční relief vyjadrujíci vzdálenost oka střelce od okuláru potřebného k zachycení celého obrazu, nebo zda je puškohled naplněn dusíkem.

Kuše jako z filmu z období středověku

Kuši představovat nemusíme asi nikomu. Možná jste ji ještě nikdy neviděli na vlastní oči, ale na sto procent jste ji zahlédli v nějakém filmu z období středověku, kdy sloužila jako ta nejlepší zbraň vůči nepříteli nebo sloužila lidem na lov potravy. Kuše je střelná zbraň, ale dnes se používá hlavně na sportovní střelbu. Stále se však najdou i takové země, kde se využívá při lovu. Její střelivem je kušový šíp. V základní podobě je to tradiční luk nasazený na dřevěné pažbě, která se opírá o rameno střelce, ale na rozdíl od dřevěného luku má kuše lučisko složené z rohoviny, šlach, dřeva nebo dokonce kovu, kvůli čemuž je taková pevná, že na její napínání se musí používat mechanické pomůcky.

kuše

Kuše nezpůsobuje při výstřelu velký hluk.

Kuše na mnoho způsobů

Kuši můžeme rozdělit do určitých skupin, například na rekreační střelbu, kuši na sportovní terčovou a závodní střelbu, nebo na terčovou střelbu s dostatečným výkonem pro lov. Podle využití jejich zas dělíme na pistolovou, reflexní a kladkovou. Začátečníkům bychom doporučili pistolovou kuši. Je malá, lehká a při střelbě do 15 metrů poměrně přesná, ale její největší výhodou je nízká natahovací síla. Naopak, taková reflexní se používá na sportovní střelbu i lov, ale má největší natahovací sílu, takže bez mechanického natahovače se neobejdete. Velkým plusem je její přesnost a to, že dokáže střílet i na větší vzdálenost. Kladková kuše se používá na terčovou i loveckou střelbu a má výbornou dynamiku vystřeleného šípu. Střílí přesně, rychle a do velké vzdálenosti.

kuše

Její střelivem je kušový šíp.

Historie kuše

Kuše je tu s námi už nějaké ty století, protože ji objevili Číňané asi v roce 500 p.n.l., no jak vojenská zbraň se ujala až mnohem později. Ty ze středověku byly poměrně výkonné a napínaly se pákou, klikami nebo navijákem a dokázali dostřelit do vzdálenosti 300 metrů. Ty dnešní se považují za velmi výkonnou loveckou zbraň, dokonce svým výkonem často přesahují průraznost palných zbraní. Kuše má však oproti palným zbraní několik výhod, například, že nezpůsobuje velký hluk při výstřelu a rovněž má také ekonomickou výhodu – šípy do ní jsou totiž použitelné i několik tisíckrát.

Lidový tanec, slovenský folklór a tradice

Už v dávné historii patřily k životu člověka zábava, tanec nebo zpěv v různých podobách. Ani v našich končinách tomu nebylo jinak. Po těžké a namáhavé práci se lid potřeboval trochu zabavit, uvolnit, rozptýlit i rozveselit, a tak jak se střídaly roční období, přicházely na řadu různé zábavy a tancovačky (např. období masopustu, majálesy, dožínkové slavnosti), protože už tehdy se vědělo, že hudba a tance jsou projevem radosti, štěstí a zároveň účinným prostředkem aktivního relaxu. Hudba a tance již od pradávna patřily i k různým slavnostním událostem v soukromém životě lidí, takže nesměli chybět například ani na svatbách či námluvách. Prostě patří k pestrému společenskému životu lidí a vždy byly i stále budou kulturním projevem národa, z čehož vlastně také vznikl název „lidový tanec“ – tanec lidu.

tanec

Lidové tance se tančí v krojech

Lidový tanec – projev života obyčejných lidí

Právě prostí a obyčejní lidé z venkovských vrstev (pastýři, dřevorubci, rolníci…) měli výrazný podíl při tvorbě tanečního i hudebního projevu. Jelikož drtivá většina obyvatelstva byla v minulosti soustředěna na venkově, právě tam se vytvářelo množství lidových zvyků, tradic, písní a tanců. Lidové tance se ztotožňovali s jednotlivými oblastmi, kde vznikaly, a tak ještě i dnes zpozorujeme, že jiný lidový oděv – kroj a jiný lidový tanec je typický např. pro Myjavskou oblast a jiný například pro oblast Šariše, Oravy, Turca, Liptova nebo Gemeru.

tanec

Slovenský lidový tanec

Rozdělení lidového tance

Lidový tanec dělíme nejen podle oblastí a jednotlivých regionů, kde vznikl, ale obecně ho ještě rozdělujeme na mužské tance (např. mládenecké tance, odzemky, verbunky), ženské tance (např. chorovody, kola) a párové tance (např. polka, mazurka nebo kroutivé tance). Lidové tance umíme rozdělit i podle jejich vývinu, rozlišujeme např. pastevecké, zbojnické, rolnické, slavnostní – obřadní a zlidovělé tance (např. valčík, čtverylka). Lidové tance, tradice a slovenský folklór jsou skutečně krásným a velmi hodnotným dědictvím našeho národa, na které jsme a i můžeme být právem hrdí.

 

Nebbia legíny – dokonalá kvalita a originální styl

Praktické a maximálně pohodlné oblečení, které mnozí z nás znají pod názvem legíny. Patří k velmi oblíbeným kouskem v šatníku asi většiny žen. Legíny se popularitě těší již několik let a od klasických kombinací s delším tričkem, topem či tunikou se už propracovali i ke kombinaci s krátkými sukněmi, šaty či džínovými šortkami. Některé dámy je nosí hlavně ve volném čase, např. na nákupy a procházky do města, cestování. Jsou i takové ženy, které se v legínách neváhají vybrat do práce nebo na večerní párty. Pohodlnost, přizpůsobivost a nenáročnost udělali z tohoto kousku oblečení opravdu oblíbenou a populární část outfitu. Nebbia legíny se však velmi osvědčily i při různých sportovních aktivitách a dnes v takových stylových legínách můžete potkat nejen cyklisty či běžců, ale i ženy v posilovnách a při různých tanečních druzích cvičení, jako je např. zumba.

Nebbia legíny

Legíny Nebbia – sportovní a sexy.

Atraktivní a kvalitní sportovní oblečení

Atraktivní a velmi kvalitní sportovní Nebbia legíny z vás udělají neodolatelnou při každém cvičení. V značkovém sportovním oblečení Nebbia se budete cítit i maximálně pohodlně a sexy, což je pro všechny formy sportů také mimořádně důležité. Oblečte se do posilovny či na aerobic opravdu stylově a vyberte si například Nebbia legíny z kolekce ART. Jde o horkou novinku a dost originální novinkou na trhu. Pestré barvy, potisky, nápisy a vzory dělají z Nebbia legín velmi zajímavý a působivý ART módní kousek, který již na první pohled poutá pozornost svým designem.

Nebbia legíny

Nebbia – Art kolekce

Nebbia legíny – dopřejte si na cvičení skutečnou kvalitu!

Dopřát si na cvičení jakéhokoliv druhu (např. ve fitness) maximální kvalitu a pohodlí můžete právě díky celosvětově uznávané sportovní značce Nebbia. Tenhle výrobce splňuje i ty nejpřísnější kritéria komfortu a kvality a zároveň vypadá opravdu trendově a originálně. Nejen Nebbia legíny pro dívky a ženy nebo dokonce i pro muže, ale i jiné části sportovního oděvu, jako např. Nebbia trička, mikiny, tepláky a tílka.

Nebbia legíny

Sportovní legíny nemusí být nudné.